Våra ostar

Av getmjölken gör vi ost. Vi försöker lära oss av äldre personer som vet hur man gjorde förr, samtidigt som vi kyler och pastöriserar efter vad som krävs ur hygiensynpunkt

I första hand gör vi olika sorters Caprin, där den största produkten är den klassiska Vit Caprin, en vitmögelost som säljs både lätt lagrad och mer lagrad. Den görs också med kummin, eller opastöriserad, en produkt som kommer mer och mer. Röd Caprin, en kittost, finns också i olika lagringar.

Roquefortmögel använder vi till vår klassikska Bleu, med vitmögel utanpå, och den lite nyare Blå Get (Get-Ädel) som har Roquefortmögel även utanpå.

En gammal klassiker är färsk salt getost, mest känd i östra Sverige. Vi lägger in den i olja och kryddor, Geta-ost.

Färskostar görs med olika kryddning, bl a vår populära Pepparchevre.

Av meseprodukter har vi det klassiska messmöret (Getmese) som finns både bredbart och i en hårdare variant, samt en mesost av norsk typ (Fryksdalens Mesost).

Brie-ostar finns både vita (Camembert), röda med kitt (Linus) och med Roquefortmögel (Blå Brie).

Här intill kan du se hur ostarna ser ut.

  Klicka på en bild för att förstora den

Vit Caprin

Röd Caprin

Röd Ko

Bleu

Blå Get

Blå Ko

Färsk salt getost - Geta

Pepparchevre

Färskost - Tre smaker

David

Fryksdalens Mesost

Mese - Tre varianter

Camembert

Linus

Blå Brie

Adress: Lillängens gårdsmejeri   •   By 124   •   686 93 Sunne   |   Telefon: 0565 - 137 21